Kuchnia włoska- co warto wiedzieć?

Co sprawia, że włoskie jedzenie jest tak popularne? Czy to makaron, czy może pizza? Może to świeże składniki, a może to po prostu sposób, w jaki Włosi robią rzeczy. Niezależnie od tego, co to jest, jest kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć, gdy zanurzysz się w tej kuchni.

Ogólnie rzecz biorąc, kiedy jesz domowe dania włoskie, nie musisz się martwić o to, czy są one zdrowe. Tego samego nie można powiedzieć o wielu innych rodzajach kuchni. Włoskie potrawy są zazwyczaj przygotowywane z dużą ilością warzyw i zbóż (takich jak makaron pełnoziarnisty), które są doskonałym źródłem składników odżywczych i energii. Oczywiście, porcje mają znaczenie – kiedy już skończysz posiłek i zjesz kilka kęsów deseru, możesz chcieć pominąć cannoli.

Potrawy takie jak pizza i spaghetti są świetnymi posiłkami, gdy niespodziewanie wpadają do nas przyjaciele lub gdy brakuje nam czasu w kuchni. Jeśli jednak szukasz czegoś bardziej treściwego, ryż długoziarnisty jest równie łatwy w przygotowaniu jak ryż biały (ten, który kupujesz we włoskiej restauracji), a jego gryzący smak sprawia, że doskonale nadaje się do łączenia z obfitymi sosami i mięsami, takimi jak kiełbasa czy kurczak.

 

Więcej informacji znajdziesz na stronie funokay.pl